Praktična obuka-ispit

Praktičana obuka

Pravilnikom o praktičnoj obuci je predviđena minimalna obuka za B-kategoriju od 40 časova. Trajanje jednog časa je 45min. Maksimalan broj časova je dva. Praktični časovi iskljucivo krecu i završavaju se ispred tržnog centra Piramida. Obaveza kandidata je da pokaže ličnu kartu instruktoru svaki put pre časa.

Prijava za praktični ispit:

Kad zavrsite kompletnu praktičnu obuku od 40 časova potrebno je:

1. uplatite troškove ispita od 4500,oo u školi kod administratora ili na žiro racun skole 200-3221780101018-57

2. uplatite taksu za mup od 985,oo din na ziro račun 840-21849-56 poziv na broj 97 3974232115.

Na delu uplatnice gde pise SVRHA napišite POLAGANJE PRAKTIČNOG ISPITA.

Taksa mora biti na ime i prezime osobe koja polaze i adresa iz licne karte.

Administratoru predajete isključivo originalni primerak i nikakve greške na priznanicama za uplatu nisu dozvoljene od strane mupa. Ako ipak pogrešite poziv na broj,ime, adresu,žiro račun ili izgubite original primerak taksu morate ponovo uplatiti.

Izbegavajte on-line transakcije jer se one u mupu posebno i dugo proveravaju vec uplatu izvrsite u posti,banci i drugo Ako taksu ipak uplaćujete on-line onda morate doneti original potvrdu iz banke sa pečatom potpisom datumom.

Prvi primerak uplacene priznanice predajete administratoru koji ce priznanicu proveriti i onda je poslati mupu a vi cete naknadno biti obavesteni o datumu polaganja teorijskog ispita.

Najkraci rok od predaje uplatnice administratoru i zavrsetka obuke pa do izlaska na ispit je zakonski 7 dana pod uslovom da ima mesta za taj rok.

Administrator vas obavestava o datumu polaganja minimum 5 dana pre ispita, kad iz MUP-a provere i odobre pristigle prijave

Datumi ispita koje vidite u sistemu su proizvoljnog tipa i ne mozete se osloniti da cete u tim datumima polagati.

Praktični ispit

Obaveza kandidata je da ima licna kartu morate izgledom biti kao na licnoj karti bez bitnije promene u velicini kose,brade ili lica. Pasos ili neki drugi dokument nije dozvoljen. Ako se izgubi lična karta morate imati kod sebe uverenje iz mup-a. Za vreme ispita kandidat mora biti pristojno obucen,bez kratkih pantalona,šorceva,kratkih suknji iznad kolena,velikih dekoltea,majci na bratele,papuca,uvredljivih natpisa

Kompijuter slučajnim izborom bira jedan od 15 ispitnih zadataka nakon upoznavanja sa trasom odnosno relacijom ispitnog zadatka kreće ispit. Ispitna komisija za vreme ispita kandidatu govori samo o pravcu kretanja na sledecoj raskrsnici Početak i kraj ispita je na poligonu auto škole, na parkingu Arena pored auto puta

Praktični deo ispita se prvo obavlja na uređenom prostoru poligonu, gde kandidat pokazuje osnovne veštine u upravljanju vozilom npr:

– vizuelna provera vozila, (obilazenje oko vozila)
– priprema za polazak,
– održavanje pravca u jednoj saobraćajnoj traci,
– kretanje vozilom unazad sa promenom saobracajne trake,
– ubrzavanje i kocenje
– polukružno okretanje izmedju linija sa manevrom,
– parkiranje podužno vožnjom unazad,
– parkiranje pod pravim uglom vožnjom unazad

Ukoliko kandidat položi poligonski deo ispita sledi vožnja ulicama grada ispitnom trasom koju je kompijuter nasumicno dodelio kandidatu na početku polaganja. Po završetku ispita sledi ocena vozačke veštine i znanja.
Trajanje vozačkog ispita traje najmanje 35 minuta vožnje u saobraćaju.

Položili ste prakticni ispit 

Ukoliko ste položili prakticni ispit potrebno je da se kod administratora auto skole raspitate o vremenu kada mozete preuzeti :

1. Potvrdu o položenom vozačkom ispitu

2. Potvrdu o položenom ispitu iz prve pomoći

3. Potvrdu o lekarskom uverenju ne starijem od 6 meseci u momentu predavanja na šalteru mup-a

Pored navedenih potvrda na nadležnom šalteru mupa potrebno je da predate i priznanice o uplatama troškova za izdavanje vozačke dozvole,slike a za detaljnije informacije raspitajte se u nadleznom mup-u 

Probnu vozačku dozvolu dobijaju kandidati koji nisu posedovali probnu dozvolu. Za kandidate mlađe od 19 godina, probna vozačka dozvola traje do navršene 21. godine starosti, dok za kandidate starije od 19 godina, probna vozačka dozvola traje dve godine.

Po dobijanju vozačke dozvole potrebno je da kupite "P" oznake u knjižarama, kopirnicama ili na drugom mestu ali mozete je i sami istampati. Za više informacija o označi "P" kliknite ovde